De schildklier is een orgaan dat net
onder het strottenhoofd ligt en hormonen zoals thyroxine afgeeft. Het bestaat
uit 2 kwabben die verbonden zijn met de piramidale kwab door een brug van
weefsel. Op de klier zitten ook follikels die colloïde bevatten, hieraan is het
thyroxine gebonden.
Schildklierhormoon wordt in 2 vormen geproduceerd, namelijk in tetrajoodthyronine en in trijoodthyronine, T4 en T3. Zoals in de naam te zien is hangt het van het aantal jood atomen af welke vorm geproduceerd wordt. T3 is vooral actief op celniveau, maar de schildklier geeft vooral T4 af dat wordt omgezet in T3 in de weefsels.
Thyroxine heeft als 2 belangrijkste functies:
Thyroxine heeft als 2 belangrijkste functies:
- Het stimuleert de stofwisseling door o.a. de verbranding van glucose.
- Het stimuleert de groei en ontwikkeling door middel van synthese van eiwitten.
Als door een fout in de regeling te veel thyroxine wordt afgegeven kan men last krijgen van vermagering en rusteloosheid. De stofwisseling is hierdoor veel te snel, waardoor men alles te snel verbrandt. Hierbij komt veel energie vrij en als dit teveel is kan men ook last krijgen van rusteloosheid.
Als je door een fout te weinig thyroxine in je lichaam hebt krijg je het veel sneller koud en ben je veel sneller vermoeid. Dit komt doordat de stoffen in je lichaam veel langzamer verbrand worden en je dus minder energie krijgt. Hierdoor ben je dus vermoeider. Ook komt bij die verbranding warmte vrij. Als er dus minder verbranding is, heb je minder warmte en zal je het dus sneller koud hebben.
De schildklier is het enige orgaan in het lichaam dat jodium bevat, en dat ook nodig heeft om goed te werken. Als er te weinig jodium wordt ingenomen functioneert de schildklier slecht. De hoeveel thyroxine in het bloed wordt onder controle gehouden door de hypofyse. Als de thyroxine concentratie laag is, dan zal de hypofyse het hormoon TSH afgeven, waardoor er meer thyroxine afgegeven wordt. Andersom werkt het ook zo. Verder zorgt TSH nog voor de vorming van schildklierweefsel en de opname van jood in schildkliercellen. De hypofyse staat onder controle van de hypothalamus. Deze geeft het hormoon TRH af, om de concentratie TSH te verhogen, of hij geeft minder TRH af om de concentratie TSH te verlagen. Er is dus sprake van negatieve terugkoppeling.
Een te lage jood inname kan struma veroorzaken. Bij een struma heeft men een vergrote schildklier. Het ontstaat doordat de schildklier niet genoeg hormoon kan produceren en hij gaat dan steeds verder groeien om toch genoeg hormoon te kunnen produceren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten